Menu

Jak wytwarza się pastylki na kaszel

0 Comments


Pastylki na kaszel można porównać do cukierków oferowanych przez sklepy, są dostępne w wielu walorach smakowych a także w różnej cenie. Tabletki te są produkowane od ponad trzydziestu lat, i do dnia dzisiejszego nie są uznawane za leki. Każdego roku na pólkach sklepowych przybywa kilkaset nowych propozycji, rzekomo ulepszonych wzbogaconych o nowe witaminy.

Produkcja każdego z tych leków zaczyna się od słodkiego syropu glukozowego, do którego dodawana jest witamina C uzyskana przez syntezę chemiczną. Pomaga ona na bolące gardło podczas zapalenia oraz wzmacnia organizm.

Główną substancją czynną, która dodawana jest w finalnej części produkcji tabletek jest mentol. Środek lotny, który wyzwalając swój aromat natychmiastowo przynosi choremu ulgę oraz przyjemnie chłodzi stan zapalny. Dzięki mentolowi człowiek produkuje więcej śliny co pozwala zwalczyć nieprzyjemne objawy.

Cukierkową masę schładza się co powoduje jej stężenie a następnie wyciska się z niej pastylki, które w chłodni tężeją w twarde gotowe do spożycia cukierki. Lek ten jest bardzo bezpieczny ponieważ nie można go przedawkować, jednak należy pamiętać że zawarta w nich glukoza nie jest obojętna na organizm człowieka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *